Hírek

Hivatalos Értesítő 62. szám, Magyar Közlöny 177. szám

2018.11.16 09:14
A Hivatalos Értesítő 62. számában -  https://www.magyarkozlony.hu - két, a HM tárcát érintő dokumentum található.
1/
A honvédelmi miniszter 39/2018. (XI. 15.) HM utasítása  az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja nemzeti feladatainak végrehajtásáról
2/
A honvédelmi miniszter 40/2018. (XI. 15.) HM utasítása  a Magyar Honvédség új stratégiai és műveleti szintű vezetés-irányítási rendszere kialakításával összefüggő egyes feladatokról
 
 
A Magyar Közlöny 177. számában - https://www.magyarkozlony.hu - egy a MH-t érintő dokumentum található.
Az innovációért és technológiáért felelős miniszter 28/2018. (XI. 15.) ITM rendelete az egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról
...
2. §  Az ER. 4/C. § (1a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(1a) Az e §-ban foglaltakat kell alkalmazni a Magyarország területén szolgálati céllal tartózkodó külföldi fegyveres erők és a Magyarország területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok, azok Magyarországon szolgálatot teljesítő állományának tagjai, valamint e személyek – a Magyar Köztársaság területén szolgálati céllal tartózkodó külföldi fegyveres erők, valamint a Magyar Köztársaság területén felállított nemzetközi katonai parancsnokságok és állományuk nyilvántartásáról, valamint jogállásukhoz kapcsolódó egyes rendelkezésekről szóló törvényben meghatározott – hozzátartozóinak használatában lévő járművek forgalomba helyezésének engedélyezési, valamint az azt követő időszakos műszaki felülvizsgálati eljárása során mindaddig, amíg a tulajdonos vagy üzembentartó erre való jogosultságát a külföldi fegyveres erő, a Magyarország területén települő katonai szervezet vagy nemzetközi katonai parancsnokság igazolja.”

MTI hír - Közös európai harccsoport

2018.11.16 09:12
Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését - nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.
    A honvédelmi miniszter közölte: Horvátország is jelezte, hogy csatlakozni kíván a harccsoporthoz. A találkozón elfogadták Horvátország felajánlását.
    Benkő Tibor hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja szerint kiemelten fontos kérdés Európa számára a biztonság, és ebben egyetért a V4 tagországainak valamennyi kormánya.
    Ennek eredménye a közös harccsoport felállítása - tette hozzá.
    Arról is szólt: a tanácskozás másik fő témája a migráció volt. Benkő Tibor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a V4-ek valamennyi tagállama azt az álláspontot képviseli, hogy veszélyezteti a biztonságot, ha ellenőrizetlen migránsok lépnek a területükre.
    Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Magyar Honvédség már 2015 nyara óta tevékenyen részt vesz az országhatár, illetve a schengeni határ védelmében.
    A V4-ek mindegyike csatlakozott a feladat ellátásához. Csehország és Szlovákia katonákat küldött, a lengyelek pedig anyagi eszközökkel segítették a határvédelmet - mondta Benkő Tibor.

Évzáró vacsora 2018

2018.11.15 08:06
Az Egyesület ez évi utolsó rendezvénye - az immár hagyományossá vált - évzáró vacsora.
Időpontja: 2018. december 13.

 

MTI hír

2018.11.15 07:54
Ma éjfélig üzemel a Sajón a katonák által épített pontonhíd
Csütörtök délutántól ismét a kesznyéteni Sajó-hídon haladhat a forgalom - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-t.
A híd felújítási munkálatai alatt működő Muhi és Köröm községek között, a Sajón felépített pontonhidat a Magyar Honvédség csütörtök éjfélig üzemelteti. A menetrendszerinti buszjáratok csütörtökön még a pontonhídon közlekednek, péntektől már a megújult kesznyéteni Sajó-hídon - tették hozzá. Közleményük szerint 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el a közútkezelő. A program egyik elemeként újult meg  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kesznyéteni Sajó-híd.
MTI 2018. november 14., szerda 14:19

Új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatás módosítása

2018.11.13 20:01

A Magyar Közlöny 174. számában - https://www.magyarkozlony.hu

Általános érdeklődésre számot tartó dokumentum:

 A Kormány 209/2018. (XI. 13.) Korm. rendelete az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány az  Alaptörvény 15.  cikk (3)  bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az  Alaptörvény 15.  cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 

1. § Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 72. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(5) A kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem haladhatja meg a) a 9. § b) pontja szerinti összegű családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő személy esetében a tízmillió forintot, b) a 9.  § c)  pontja szerinti összegű családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő személy esetében a tizenötmillió forintot.” 

2. § Az R. a) 1. § c) pontjában, IV. fejezete címében, 71. § a), c) és e) pontjában és 72. § (1) bekezdésében a „három vagy több gyermekes” szövegrész helyébe a „többgyermekes” szöveg, b) 72. § (1) bekezdésében a „9. § c) pontja” szövegrész helyébe a „9. § b) vagy c) pontja” szöveg, c) 78. § (1) bekezdésében az „a 31–35. §-ban” szövegrész helyébe az „a 30–35. §-ban” szöveg, d) 78. § (2) bekezdésében a „három vagy több gyermekes” szövegrészek helyébe a „többgyermekes” szöveg lép. 

3. § Ez a rendelet 2018. december 1-jén lép hatályba. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök 

Meghívó - Tudományos konferencia

2018.11.13 15:11
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara és a Magyar Hadtudományi Társaság tisztelettel meghívja az Egyesület tagjait a „Katonai Logisztika Időszerű kérdései” című szakmai-tudományos konferenciára.
Ideje: 2018.11. 28.
Helye: Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Díszterem
Ideje: 2018.11. 28.
Helye: Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Díszterem
 

MTI - Benkő: a korszerű honvédséghez szükség van az innovációra ; Magyar Közlöny 173. szám

2018.11.12 23:03

1.,

Benkő: a korszerű honvédséghez szükség van az innovációra  

    Zalaegerszeg, 2018. november 12., hétfő (MTI) - A kormány azt várja tőlünk, hogy erős, ütőképes, modern, korszerű honvédséget hozzunk létre, amihez nagyon nagy szükség van a kutatásra, fejlesztésre, innovációra - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn Zalaegerszegen.

    Benkő Tibor az autonóm járművek katonai alkalmazási lehetőségeiről szóló, az épülő járműipari tesztpályán tartott konferencián arról beszélt, hogy a magyar honvédségben "korszerű, modern gondolkodású fiatalok szolgálnak". Ezt kamatoztatni kell, együttműködve a polgári szervekkel, hogy ez "Magyarország, a magyar emberek biztonságát és fejlődését szolgálja".
    A magyar tudomány ünnepe alkalmából a Magyar Honvédség által szervezett, Autonóm on- és offroad járművek katonai alkalmazásának lehetőségei című tanácskozáson a honvédelmi tárca vezetője kifejtette: a hadiipar a világban mindig is mozgatórugója volt a fejlesztésnek, az új találmányok felfedezésének, kidolgozásának, a hadiipar mindiig előre tekintett és "mozgatta a polgári tudomány fejlődését". 
    A magyar honvédség azonban "most háttérben van, elmaradtunk" az elvárásoktól és a követelményektől. A katonák feladata most az, hogy próbálják visszaszerezni azt a régi pozíciót, amelyben a honvédség és a katonai fejlesztő mérnökök ismét előtérbe kerülhetnek - hangsúlyozta Benkő Tibor.
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a ZalaZone tesztpályára is utalva azt mondta: szeretnék bizonyítani, hogy Magyarország mint kis ország is "meg tud jelenni a világ innovációs térképén élvonalbeli országként", de akár a világ hadiipari térképére is felkerülhet a fejlesztésekkel.
    Palkovics László arra is kitért, hogy korábban a fejlesztések felhasználhatóságát először az űrtechnológiában, majd a hadiiparban vizsgálták és csak ezután került át a polgári területre, de a jelenlegi technológiai változások már sokszor párhuzamos utat járnak be.
    Kiemelte, hogy Magyarországon ma már olyan járműipari cégek működnek, amelyek révén a magyar fejlesztések - különösen az elektronikusan irányított járművek rendszereit illetően - a világ jelentős autógyártóinál is szerepet játszanak. Ennek kapcsán vetődött fel, hogy Magyarország az egyetemi járműipari képzés átalakításával, egy járműipari tesztkörnyezet létrehozásával, a vezető nélküli járművek közutakon történő vizsgálatának lehetővé tételével, illetve a gépek valós idejű, egymás közötti kommunikációját lehetővé tévő környezettel - például az 5G-s hálózat megteremtésével - kerülhet fel a világ innovációs térképére.
    Hozzátette, hogy a zalaegerszegi ZalaZone "magyar állami tesztpálya", tehát a hadi fejlesztések számára is megfelelő környezetet tud biztosítani, akár a vezető nélküli harcjárművek tesztelésére, de szükség esetén offroad pályát is építenek hozzá. A zalai létesítmény ugyanakkor arra is alkalmas, hogy az úton és a levegőben lévő járművek, drónok kölcsönhatását is vizsgálják - jelezte Palkovics László.
MTI 2018. november 12., hétfő 13:15  


2.,

A Magyar Közlöny 173. számában az MH-t közvetlenül érintő dokumentum nem található.

Magyar Közlöny 172. szám

2018.11.11 06:28

A Kormány 1561/2018. (XI. 10.) Korm. határozata egyes állami tulajdonú ingóságok tulajdonjogának a moldovai Védelmi Minisztérium Diagnosztikai Központ részére történő ingyenes átruházásáról Magyar Közlöny 172. szám

Emlékút Isonzó mentén - Kulcsár István szemével

2018.11.09 13:31
Elképesztő tudásanyag és meglepetések. 
E két szó jellemzi talán leginkább a tegnap késő délutáni MKLE programot.
Tagtársunk, Kulcsár István nyugállományú ezredes úr az I. világháborús centenáriumi eseményekhez kapcsolódva, személyes élményeit, fotóit és egy sor a témához kapcsolódó tudásanyagot felhasználva mutatta be a hallgatóságnak a száz évvel ezelőtti helyszíneket, azok mai állapotát, valamint azt, hogyan ápolják a látogatók és a helyi emberek az ott harcolt elődök emlékét.

MTI hír

2018.11.09 07:13

Az önkéntesek kiemelt szerepet töltenek be az ország védelmében

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>
A korábban megjelent hírek megtekintéséhez 
kattintson a képre.