Új jogállás jön létre a honvédelmi alkalmazottaknak

2018.12.13 08:28
Ennek feltételeit új jogszabály teremti meg, amelyet 131 igen szavazattal fogadott el szerdán a parlament. 
    A törvény a közalkalmazottak jogállásáról szóló előírásokon alapul, figyelembe veszi azonban az ágazat sajátosságait. Honvédelmi alkalmazott a honvédelmi szervezetnél foglalkoztatott polgári, azaz civil alkalmazott, aki a többi között vállalja, hogy közszolgáltatásokat nyújt a honvédség számára, valamint azt, hogy éves továbbképzésben vesz részt. 
    A honvédelmi alkalmazotti jogviszonnyal járó többletkötelezettségekért többletjuttatás jár a közalkalmazottakéhoz képest. Többletkötelezettség, hogy különleges jogrend idején a honvédelmi alkalmazott nem élhet a lemondás és a rendkívüli lemondás jogával. 
    Automatikusan honvédelmi alkalmazottá válik az, aki jövő január 1-jén honvédelmi szervezetnél közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik. 
    Ezen jogviszony szerint dolgoznak majd a nem hivatásos vagy szerződéses katonai, illetve kormányzati szolgálati viszony keretében elvégzendő honvédségi feladatok ellátói. 
    Bár az érintettek civil alkalmazottak, speciális helyzetüknél fogva mégis igazodniuk kell a honvédségi fegyelemhez. Ezért a katonákhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási, a gyülekezési szabadságot, valamint a szabad mozgást és a tartózkodási hely szabad megválasztását. 
    A honvédelmi alkalmazottak esetében kollektív szerződés nem köthető, az abba foglalható elemeket miniszteri rendelet rögzíti majd. 
    A rájuk vonatkozó szabályok egyes pontokon kedvezőbbek a közalkalmazottakénál: egyes munkakörök esetében nem kell pályázatot kiírni, emellett gyorsabb és egyszerűbb lesz a honvédelmi alkalmazotti jogviszony létesítése. 
    Esetükben az alapilletményt egy felülről nyitott illetménytábla határozza meg, figyelemmel az ágazati sajátosságokra. Az érintettek illetménykiegészítést is kapnak - ahogy a jogszabály indoklása fogalmaz - olyan formában, hogy a jogviszony a közalkalmazotti fölé pozícionálódjon, vagyis a honvédelmi ágazati pótlékhoz hasonlóan, de annál magasabb összegben. Ezeket rendelet rögzít majd. 
    Az érintettek végkielégítése is magasabb a közalkalmazottinál, ugyanis húszéves munkaviszony után is emelkedik, és akár a tíz havi távolléti díjat is elérheti. A jogszabály magasabb szolgálati idő után további jubileumi jutalmat biztosít.
MTI 2018. december 12., szerda 13:28