Robbantástechnikai bemutató - 2021. szeptember 28.

2021.10.04 12:32
Egyesületünk tagjai is részt vettek a valamikori Nitrokémia Gyár területéhez tartozó kísérleti robbantó helyszínen tartott bemutatón 2021. 09.28-án.
A két főkomponensből álló, helyszínen keverhető robbanóanyag fejlesztője Kugyela Lóránd vezetésével zajló bemutatón a robbantástechnika területén tevékenykedő polgári szervezetek mellett az MH fejlesztésben, felhasználásban, kiképzésben érintett szervezetei is képviseltették magukat. Az esemény narrátora Dr. Lukács László mk. alezredes, Egyesületünk tagja volt, aki az előzetes szervező munkát is összefogta.
Az óceánon túl már régóta használt kétkomponensű, helyszínen összekeverhető rendszerek Európában - így hazánkban sem - terjedtek még el. Tehát a kidolgozott anyagok és eljárás az óceán innenső partján úttörő jellegűek. A katonai gyakorlatban a felhasználókon múlik annak kidolgozása, hogy milyen harcászati feladatok megoldásához lehet ezt az eljárást illeszteni.
 
A Kugyela Lóránd által kifejlesztett, helyszínen keverhető robbanóanyag jellemzőit, és a kísérleti robbantások során vizsgált céltárgyak fotóit a csatolt leírás tartalmazza.