Raktár avatás a logisztikusok napján

2020.12.02 08:44
A logisztikusok napján, 2020.12.01-én az MH ARB Központi Raktár (Veszprém) szervezete birtokba vette az MH legkorszerűbb raktárát.
Forrás: honvedelem.hu

    A Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (Zrínyi HHP) megvalósítása során a honvédelmi tárca különös hangsúlyt fektet - a modern hadfelszerelések beszerzése mellett - a Magyar Honvédség infrastrukturális fejlesztésére. A Honvédelmi Minisztérium a Zrínyi HHP keretei közt kidolgozta az MH központi raktárrendszer modernizálásának és racionalizálásának koncepcióját. Ennek egyik kiemelkedő eleme egy új, 21. századi követelmények szerint működő logisztikai raktárbázis megépítése, tekintettel arra, hogy korszerű létesítmények nélkül az MH raktározási rendszereinek modernizálása és a logisztikai folyamatok fejlesztése sem valósítható meg. Ennek érdekében, a HM megbízásából a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF Csoport) az Inpark Veszprém Ipari Park déli részén felépítette az MH Központi Raktárbázist.

    Az állami tulajdonú NIPÜF 2019 szeptemberében kapott építési engedélyt a 8-as főúttól délre fekvő területre tervezett csarnokra. A központi csarnok a NIPÜF csoport sztenderdjei alapján épült, belső kialakítása maximálisan igazodik a Magyar Honvédség igényeihez. A logisztikai raktárbázis megépítése a működési költségek csökkentését és a logisztikai szolgáltatások színvonalának emelését egyaránt eredményezi. A projekt célja a központi anyagtárolás és –áramlás modernizálása, korszerű, vonalkódos anyagazonosítás bevezetése mellett a központi raktárkapacitás növelése és egy nyugat-magyarországi regionális ellátó központ létrehozása. A raktárba raklapon, polcon és tömbösen egyaránt tárolható, kizárólag új és használható eszközök kerülhetnek, leselejtezett, használhatatlan anyagok vagy inkurrencia tárolás itt nem tervezett.  

    A raktárbázis feladatrendszere, hogy békeidőszakban és különleges jogrend bevezetése esetén egyaránt ellássa a HM és MH szervezeteket, közre működjön a Befogadó Nemzeti Támogatási feladatokban, ideiglenes tárolja a szövetséges erők ellátásához szükséges eszközöket, anyagokat. Alapfeladata továbbá NATO hadszíntéri logisztikai bázis biztosítása, illetve az MH külföldi kontingenseinek ellátása.

    Az MH Központi Raktárbázis mintegy 6 hektáros területen, zöldmezős beruházás keretében jött létre. Maga a csarnok egy 10 méteres tiszta belmagasságú, magas tárolású raktár, ahol raklapállványos, targoncával elérhető módon, valamint galériás polcrendszerrel, kézi kiszolgálással is tárolnak majd eszközöket, összesen közel 21 000 m2-en. A raktárirányítási- és anyagazonosítási rendszere a kor színvonalának megfelelő hardveres és szoftveres támogatással működik. A raktári állványrendszer 24 400 db raklap tárolását biztosítja, a galériás polcrendszer 3 300 polccal rendelkezik, a halmozható tömbös tárolás 3 000 m2-en valósulhat meg. Az anyagmozgatást 25 db, köztük a világ legkorszerűbb lítium-ionos akkumulátorral szerelt targoncái és további közlekedéstechnikai eszközök segítik.

    Az objektum mind a raktár- mind a műhely épületeken belül rendelkezik kialakított irodaterületekkel, szociális helyiségekkel, modern éttkezdékkel, teakonyhákkal, konditeremmel. A külső körleten megépített tehergépkocsi- és kamion parkolókon kívűl a személyi állomány gépkocsi parkolói, kerékpár- és motorkerékpár tárolói, valamint elektromos gépjármű töltőhelyek is helyet kaptak.

     Alkalmas a NATO követelmények szerinti információ védelmi és infokommunikációs feladatok végrehajtására is. A karbantartási, javítási, logisztikai kiszolgálási feladatokra külön melléképület épült, korszerűen felszerelt javítóműhelyekkel, gépjármű-mosóval, nyitott és zárt tárolóhelyekkel, továbbá mobil üzemanyag-töltő állomással. Az üzemeltetési feladatokat az MH Anyagellátó Raktárbázis látja el, jelenleg 60 fővel.

    A raktártechnológia és raktárirányítási rendszerek telepítése és beüzemelése, az üzemeltető állomány felkészítése és kiképzése megtörtént, a bázis készen áll a meglévő, valamint a haderőfejlesztési program keretében beérkező felszerelések, eszközök, anyagok fogadására és a kor színvonalának megfelelő tárolására.

 

Balogh János