MKLE katonai közlekedési szakmai nap

2023.02.18 07:46

A Magyar Katonai Logisztikai Egyesület szervezésében, 2023. febr. 16-án katonai közlekedési szakmai nap került megszervezésre. A program keretében bemutatásra került a „Tranzit-85” közlekedési rendszergyakorlat, valamint a katonai közlekedési szolgálat  jelenlegi struktúrája, aktuális feladatai.

A program helyszíne a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Kerepesi út 29/B-ben lévő objektum vezetési terme volt. A rendezvényen az egyesület tagjai közül közel 30 fő érdeklődő vett részt.
 
A programot Dr. Keszthelyi Gyula ny. ddtbk. az egyesületünk elnöke nyitotta meg. A Tranzit 85 gyakorlat összetettsége, a Duna és Tisza folyókon épített mobil közúti, vasúti hidak nagy kihívás elé állították az ország közlekedési rendszerét, a katonai közlekedési szerveket.  A gyakorlat volumenéről elhangzott, hogy több, mint 70 különböző szervezet, kb. 5000 fő valamint mintegy 1000 db technikai eszköz, (katonai és polgári), vett részt.
 
Dr. Németh Ernő ny. ezds. mutatta be a Mafilm Katonai Filmstúdió, illetve a közlekedési szolgálat által készített eredeti, digitalizált filmeket (1., színes videó film a gyakorlatról, aminek katonai szakértője: Sáfár Bálint ezredes, szolgálatfőnök /megh. 2008./ és Németh Ernő őrgy., kiképző főtiszt. 2., A Mafilm Katonai Stúdió által a gyakorlatról készült, fekete-fehér játékfilm:szakértő: Szűcs László alez., szolgálatfőnök-helyettes.).
 
A programon személyesen vett részt Borczván Béla ny. ezds., a közlekedési szolgálat akkori főmérnöke, (ezredes úr ez év januárjában töltötte be 90. életévét!), Dr. Tóth Bálint ny. ezds. (terv. alov. h.). Borczván ezredes úr megosztotta velünk a TS uszályhíd létrehozásának, építésének műhely titkait, különlegességeit. Meg kell jegyezni azt a tényt is, hogy a gyakorlat során a hidakat alapvetően tartalékos állományú katonák építették és üzemeltették. Az eseményhez online csatlakozott Dr. Végh Ferenc ny. vezds. volt MH vezérkari főnök, valamint Dr. Szűcs László ny. ezds. volt közlekedési szolgálatfőnök.
 
Pataki Zsolt ezds., a HM Védelmi Igazgatási Főosztály szervezetétől az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumba delegált, honvédelmi igazgatási szakértő tartott előadást a katonai közlekedési szolgálat jelenlegi helyzetéről, szervezeti felépítéséről, valamint a polgári közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről. 
 
A program további részében a jelenlévők kötetlen beszélgetést folytattak az elhangzott előadásokról. A program során készített fotók a galériában megtekinthetők. Az Egyesület honlapján a digitalizált szakmai archívumban megtalálhatók a gyakorlattal kapcsolatban megjelent cikkek, tanulmányok (Hadtápbiztosítás 1985., 86. évi kiadványai), valamint meghallgatható Borczván ezredes úrral készített életút interjú.
 
Dr. Németh Ernő ny. ezds.