Levéltári kutatások

2015.05.17 18:16

Néhány hasznos információ a levéltári kutatásokkal kapcsolatban:

  • Könyvészeti anyagok, szabályzatok, szakkönyvek és tankönyvek kutatásához ajánljuk a Hadtörténeti Könyvtárat, melynek elérhetőségeit az alábbi link tartalmazza:

 https://www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/hadtorteneti-konyvtar

  • A fotókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívumában kell keresni, elérhetőségük:

https://www.militaria.hu/hadtorteneti-intezet-es-muzeum/hadtorteneti-muzeum/dokumentacios-osztaly/fotoarchivum

  • A Hadtörténelmi Levéltárban, az 1945 utáni iratok között, elsősorban az MN szerveinek, alakulatainak ügyviteli anyagai találhatóak, illetve az MN Különgyűjteményben tanulmányok és visszaemlékezések. Amennyiben ilyen típusú iratokra van szükség a levéltári kutatás megkezdéséhez az alábbi információk elegendőek:
  • A kutatás az 1995. évi LXVI. törvény, (köziratokról és közlevéltárakról) előírásai és a kutatótermi szabályzatban előírtaknak megfelelően a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár és Irattár Hadtörténelmi Levéltár kutatótermében történik. A törvény által védett személyes adatok kutatásához tudományos támogató nyilatkozat szükséges, melyet a kutatónak kell beszereznie valamely a tudományos kutatást rendeltetésszerűen végző szervtől.
  • A Demokratikus Magyar Honvédség és a Magyar Néphadsereg iratai 1945 és 1979 között kutathatóak a HM HIM Hadtörténelmi Levéltárban. Az 1980 és 1989 közötti iratok folyamatosan kerülnek átadásra a HM HIM Központi Irattárból, így jelenleg részben a Levéltárban, részben az Irattárban kutathatók. A már Levéltárban kutatható iratok adatairól bővebb tájékoztatás a kutatóteremben kérhető, vagy a HM HIM honlapján https://militaria.hu/adatb/leveltariuj/ a jegyzékek között megtalálható.

 

A levéltári kutatás gyakorlati menete:

  • Az MN-Különgyűjteményben célszerű kezdeni a kutatást, melynek jegyzékét le lehet tölteni és keresni is könnyű benne. A kikéréshez feltétlenül fel kell jegyezni a jelzetet és a tanulmány tárgyát. A jegyzék itt érhető el:

https://militaria.hu/adatb/leveltariuj/f/08_viii_xiii_fondfocsoport_magyar_nephadsereg_iratainak_segedletei

 

A Kutatóterem leterheltsége miatt előzetesen időpontot kell egyeztetni. Bejelentkezés a 06-1-325-1686-os telefonszámon, nyitvatartási időben.

A Kutatóterem címe: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. (földszint), nyitva tartása: Kedd: 900– 1500; Szerda, Csütörtök: 900– 1600. Bejelentkezéskor az iratok pontos jelzetét - azok előkészítése miatt - közölni szükséges