Levéltári kutatás

2015.06.20 08:10

A "Levéltári konzultáció" című hír kapcsán végrehajtásra került a HM HIM szakértői által tartott tájékoztatás. Az előzetesen megküldött kutatási tájékoztatóhoz képest az alábbi fontosabb tudnivalókról konzultáltunk:

a)   Az eddigi értelmezéssel ellentétben - a technikai eszközök dokumentumainak kutatásához is „tudományos támogató nyilatkozat” szükséges a vonatkozó törvény szintű jogszabály újraértelmezéséből adódóan. Így, addig senki ne menjen fel a Várba, amíg nem tisztázzuk milyen intézmény ad ki számunkra ilyen nyilatkozatot. Fontos tudni, hogy személyre szólóan lehet ilyen igazolással kutatni – tehát nem intézmény kapja a lehetőséget. Amint kialakul, hogy milyen intézményt kérünk fel a nyilatkozat kiadására, azonnal értesítést küldök.

b)  Látogatói jegyet kell kitölteni – a HM HIM honlapjáról is letölthető – a levéltár kutatóterme csak ennek birtokában látogatható. Ennek „tartozéka” a tudományos támogató nyilatkozat, magyarán csak a „tartozék” birtokában kaphat a delikvens látogatói jegyet. A látogatói jegy egy naptári évre szól. Tehát minden naptári évben újra kell járni az utat: „tudományos támogató nyilatkozat” + látogatói jegy.

c)   A látogatói jegy záradéka egy „kutatói nyilatkozat” amelyben a delikvens kijelenti, hogy a kutatótermi szabályzatot és a vonatkozó jogszabályokat betartja.

d)  A kutatóterem igénybevétele előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet telefonon vagy e-mailon keresztül lehet rendezni. A korlátozott számú ülőhely és az anyagok előkészítése időigénye miatt célszerű legalább egy héttel a kiválasztott időpont előtt egyeztetni.

telefonon: + 36 1 325 1686, hm: 44-111

e-mail: kutato@mail.militaria.hu

(A Levéltár július közepétől augusztus 20-ig zárva lesz)