Emlékút Isonzó mentén - Kulcsár István szemével

2018.11.09 13:31
Elképesztő tudásanyag és meglepetések. 
E két szó jellemzi talán leginkább a tegnap késő délutáni MKLE programot.
Tagtársunk, Kulcsár István nyugállományú ezredes úr az I. világháborús centenáriumi eseményekhez kapcsolódva, személyes élményeit, fotóit és egy sor a témához kapcsolódó tudásanyagot felhasználva mutatta be a hallgatóságnak a száz évvel ezelőtti helyszíneket, azok mai állapotát, valamint azt, hogyan ápolják a látogatók és a helyi emberek az ott harcolt elődök emlékét.
Ami a tudásanyagot illeti: 
 
Kulcsár Pista - a tőle megszokott módon - alaposan felkészülve, részletesen, de ezzel együtt rendkívül színes és érdekfeszítő módon adta elő a magashegyi harcokkal kapcsolatos történelmi tényeket.
 
Meglepetések vonatkozásában:
 
Több is volt. Egyrészt Kulcsár ezds. úr meghívta az előadásra Prof. Dr. Pintér Lajost, az Olasz Köztársaság - Verona - tiszteletbeli Konzulátus tiszteletbeli főkonzult, aki az előadást kiegészítendő egy sor személyes élménnyel, "kulissza titokkal" gazdagította a megemlékezésekkel kapcsolatos ismeretanyagot.
 
Másrészt az előadói esten ott volt Pista családja is - ők is részt vettek a hadtörténeti túrán és természetesen megemlékeztek a hősi halottakról. Fia azzal lepett meg bennünket, hogy hagyományőrzőként 1. világháborús katona ruhában jelent meg, felesége pedig azzal, hogy finom süteménnyel, pogácsával látta vendégül a hallgatóságot.
 
Mindenesetre az este - túl azon, hogy felkavaró élmény is volt az 1. világháború ismert tényeiből kiindulva - adott egy jókora impulzust arra, hogy ha másképp nem, de magánemberként jómagam is felülkerekedjek és meglátogassam, bejárjaam az Isonzó folyó menti emlékhelyeket és lerójam a kegyeletemet az ott elesett magyar katonák emléke előtt.
 
 
Balogh János