Emlékhely - Zalka/Bólyai Katonai Műszaki Főiskola

2023.04.11 06:37
2022. március 18-án a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán végzett nyugállományú tisztek egy csoportja petíciót indított annak érdekében, hogy 15 év után legalább egy méltó emlékhely őrizze a 2008-ban lebontott laktanya és a benne egykor elhelyezett katonai szervezetek, tanintézetek építészeti és katonatörténeti örökségét az MVM Dome impozáns épülete mellett. 
 
Az emlékhely létrehozását támogató személyek informálása érdekében létrehoztunk egy Facebook csoportot, ahová az emlékhelynek a létrehozását valóban támogatókat várjuk.
 
 
Egyeztetést folytatunk a Honvédelmi Minisztériummal, Ferencváros Önkormányzatával, az FTC-vel, mint a terület tulajdonosával és másokkal. 
 
Mivel a Honvédelmi Minisztérium jelen helyzetben nem kívánt az emlékhelynek az ügyével foglalkozni, magán kezdeményezésként, az emlékhely önerős létrehozását határoztuk el. A támogatások gyűjtése, átláthatósága és a feladatok koordinálása érdekében bevontuk a projektbe az "Európa Kontakt Buth Alapítvány"-t. Az október közepétől mai napig beérkezett 480 utalás alapján több mint ötmillió forintot tartunk nyilván. Ebből 660.400 forintot fizettünk ki az emlékkő-kompozíció alapját képező nagyméretű köveknek a szobrász telephelyre szállítás díjaként.
 
A szobrászok elkészítették az emlékkő-kompozíció látványtervét és műleírását, valamint a makettet, melynek dokumentumai megtekinthetők itt: (Látványterv, projektterv,  fotó ).
 
Időközben az érintett kerület városképi tervtanácsától pozitív döntést kaptunk, így hamarosan indulhat a megvalósítás.
 
A lehetőség szerint minden nyugállományú katonákkal és a honvédelem nemes ügyét fontosnak tartó civil szervezettel keressük a kapcsolatot annak érdekében, hogy a közel 12 millió forintba kerülő projekt még az idén megvalósulhasson.
 
Bizonyára az Önök tagsága és célcsoportja között is vannak olyanok, akik egykor az Üllői úton tanultak, dolgoztak, vagy csupán fontosnak tartják a volt laktanya építészeti örökségének, illetve a magyar tisztképzés itteni intézményeinek emlékét megvédeni. 
 
Azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy lehetőség szerint minden érintett számára juttassák el az információt, hogy mihez kérjük a támogatásukat. 
 
Amennyiben a szervezet nagysága és erőforrásai alapján képes és segítséget kíván nyújtani az emlékhely létrehozásához, azt köszönettel vesszük.  
 
Bármilyen kérdésben készen állunk az egyeztetésre. 
 
Meghívás és nagyobb csoport részvételének biztosítása esetén, egyeztetett helyen és időben személyes tájékoztatót is tartunk az emlékhelyről.
 
Tisztelettel várom válaszát!
 
            Üdvözlettel:
But Sándor nyá. ezds. elnök
          06 30 2359640
          https://ekba.hu/