A magyar katonai gép- és kerekes harcjármű-gyártás története

2017.09.30 10:11
A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub (HNYK) meghívására - az MKLE képviseletében - részt vettem a magyar gép- és kerekes harcjármű-gyártás története bemutatását célzó szakmai napon 2017. 09.29-én. 
 
Páncélos- és gépjárműtechnikai tisztként igen izgalmas és érdekes volt végig kísérni - két igazán autentikus előadó tolmácsolásában - a Rába Vagon és Gépgyár, valamint a Csepel Autógyár történetét, a jármű fejlesztéseket, a meghatározó gyártmányok főbb jellemzőit.
 
Nem véletlen, hogy Szabadszállás adott otthont e rendkívül érdekes és kiválóan megszervezett szakmai napnak. Egyrészt azért, mert ez évben volt a Magyar Néphadsereg Páncélos- és Gépjárműtechnikai Kiképző Központ megalakulásának 55. évfordulója és mert a város, mint e kiképzés fellegvára évtizedeken át kimagasló szerepet töltött be a gép- és harcjárművek üzemeltetésével foglalkozó katonák felkészítésében, valamint az eszközök technikai kiszolgálásában, üzemeltetési feladataiban.
 
A másik ok maga a HNYK, illetve annak vezetői, tagjai, akik nem csak beszélnek a hagyományőrzésről, ápolásról, hanem mindent meg is tesznek annak megvalósítása, megőrzése érdekében.
 
Ezt bizonyítja  az a kiváló munka, amelynek eredménye többek között az a dokumentum, illetve fotó gyűjtemény, ami bemutatja a magyar katonai gép- és kerekes harcjármű-gyártás történetét, az Emlékpark gondozása, valamint a Hunyadi Mátyás helyőrségi gyűjtemény, amely méltó emléket állít az MH Alföldi Kiképző Központnak és a jogelőd katonai szervezeteknek. A magam részéről csak gratulálni tudok ehhez a magas színvonalú, eredményes munkához.
 
 
Balogh János