a biztonságpolitikai helyzet is indokolja a honvédség fejlesztését

2018.12.23 13:54
Budapest, 2018. december 21., péntek (MTI) - A biztonságpolitikai helyzet Magyarország térségében, Európában és a világban is indokolja a honvédség fejlesztését - jelentette ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.
    Benkő Tibor példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon továbbra is törékeny a béke, s a szomszédos Ukrajnában most is háborús helyzet van. Mindezek megkövetelik, hogy Magyarországon erős és ütőképes honvédséget hozzanak létre - szögezte le.
    Emellett katonapolitikai kérdés is a fejlesztés, mivel a múltban a Magyar Honvédség hanyatló ágban volt, képességeket vesztett el. Ezt helyre kell állítani, s ezen felül a 21. századi kihívásoknak megfelelő technikai eszközökkel, kiképzett állománnyal, valamint anyagi forrással kell rendelkezni.
    A miniszter kitért arra is, hogy idén - a tervezettnél magasabb - 565 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodott a honvédelmi tárca. Az idei költségvetés lehetővé tette beszerzési eljárás elindítását, és a honvédség szakemberei további terveken is dolgoznak. Benkő Tibor ennek kapcsán azt mondta: Magyarország gazdasági helyzete megengedi, hogy valóban egy olyan honvédséget tudjanak építeni, ami garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát.
MTI 2018. december 21., péntek 22:24