Tisztelt látogató!

 
Tájékoztatjuk a tisztelt látogatókat, hogy az "MTI hírek"-et közvetlenül csak regisztráció után lehet elérni
Az ingyenes regisztrációs lehetőség elérhető: itt
 
 

Szavazás

Milyennek találod a "Honvédséget érintő legfrissebb hírek" válogatást?

Hasznos, minden cikket elolvasok. (31)
91%

Inkább hasznos, csak a számomra releváns cikkeket olvasom. (1)
3%

Engem nem érdekelnek ezek a cikkek, nem is olvasom őket. (2)
6%

Összes szavazat: 34

Hírek

HM utasítás

2018.12.16 17:18
A honvédelmi miniszter 44/2018. (XII. 7.) HM utasítása  a Honvédelmi Minisztérium fejezet Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszerről szóló  80/2014. (XII. 5.) HM utasítás módosításáról
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a  különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 2. § (5) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:
1. §  A  Honvédelmi Minisztérium fejezet Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszerről szóló 80/2014. (XII. 5.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. §-a a következő 24. ponttal egészül ki: [A HM KGIR alapvető rendeltetése, hogy a szervezeti és vezetői szinteknek megfelelően kialakított jogosultsági rendszer alkalmazásával békeidőszakban szolgáltatásai révén – a honvédségi adatkezelésről, az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos katonai igazgatási feladatokról szóló 2013. évi XCVII. törvény (a továbbiakban: Haktv.) által meghatározott adatkezelési célokon túlmenően, a személyes adatok fogalmába nem tartozó adatok tekintetében – 
 biztosítsa:] „24. a mennyiségben és értékben nyilvántartott immateriális javak, tárgyi eszközök, ingatlanok és készletek analitikus nyilvántartását, a gazdasági eseményeket alátámasztó bizonylatok rendszerből történő előállítását.”
2. §  Az Ut. 4. §-a a következő j) ponttal egészül ki: (A HM KGIR integrált információs rendszerként magában foglalja) „j) a Logisztikai alrendszert.”
3. §  Az  Ut. 5.  § (10)  bekezdése helyébe a  következő rendelkezés lép, valamint a  § a  következő (11)  bekezdéssel 
 egészül ki: „(10) A Logisztikai alrendszer célja a logisztikai gazdálkodással kapcsolatos beszerzési, nyilvántartási, értékesítési feladatok végrehajtásának, az  egységes törzsadatok létrehozásának és karbantartásának támogatása, valamint naprakész információk biztosítása a döntés-előkészítés folyamatában. Az alrendszer moduljai: a) készletgazdálkodási modul, b) eszközgazdálkodási modul, c) értékesítési modul, d) összetett eszközgazdálkodási, karbantartási modul, e) kötelezettségvállalások, ellenjegyzés modul és f) logisztikai üzemeltetési modul. (11) Az (1)–(10) bekezdésben meghatározott, HM KGIR által biztosított feladatok végrehajtása esetenként külső informatikai alkalmazás igénybevételével, támogatásával történik.”
4. §  Az Ut. 10. §-a a következő (12) és (13) bekezdéssel egészül ki: „(12) A Logisztikai alrendszer rendszergazdája a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke. (13) A Logisztikai alrendszer rendszergazdája szakterületére vonatkozóan, az érintett modulgazdák bevonásával, belső rendelkezésben részletesen szabályozza a  magasabb szintű szabályozóban nem vagy nem teljeskörűen meghatározott feladatokat, különösen a HM KGIR a) rendszerben feldolgozandó adatok, az azokat tartalmazó okmányok kezelését, b) központi feldolgozásai végrehajtásának rendjét, c) útmutatók és felhasználói kézikönyvek kiadásának eljárásrendjét.”
HIVATALOS ÉRTESÍTŐ 2018. évi 66. szám 5357
5. §  Az Ut. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: „15. § Az MH Egészségügyi Központ az analitikus vagyonnyilvántartását az általa használt számviteli informatikai rendszerben vezeti. Az MH védelem-egészségügyi szaktechnikai eszközzel és szakanyagkészlettel történő ellátását a HM KGIR Logisztikai alrendszerében biztosítja a rendszer éles indulását követően.”
6. §  Az Ut. 18. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki: „(8) A HM KGIR Logisztikai alrendszerének éles indulásáig tartó időszakban az alrendszerben történő munkavégzés érdekében kiállított jogosultságigénylő adatlapokon a hozzáférést a HVK Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke engedélyezi.”
7. §  Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
  Dr. Benkő Tibor s. k.,  honvédelmi miniszter

Magyar Közlöny 200. szám

2018.12.16 08:12
A 200. számban - https://magyarkozlony.hu - két dokumentum érinti közvetlenül az MH-t:
 
"2018. évi XCVIII. törvény az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról"
'A honvédelmi miniszter 18/2018. (XII. 15.) HM rendelete az országgyűlési képviselői igazolvánnyal történő belépés rendjéről"

Modernebbek a most vásárolt helikopterek

2018.12.16 08:03
 1. Modernebbek a most vásárolt helikopterek   
    A most vásárolt, 16 honvédségi helikopter jobb, fejlettebb, modernebb a meglévőknél - mondta Szénási Jenő, a Honvédelmi Minisztérium (HM) osztályvezetője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
     Ezek a helikopterek kiválthatják a Mi-8-as és Mi-17-es típusokat. A Mi-17-esek a nagyjavítás után még nyolc évig repülhetnek, 2024-2025-re kifutják üzemidejük teljes tartalékát, addigra itt lesznek az új helikopterek, és a pilótákat is kiképzik - mondta.
    Az új gépek óránként akár 320 kilométeres sebességgel is képesek repülni; alaphelyzetben 900 kilométert, póttartállyal pedig 1200 kilométert is megtehetnek, valamint éjjellátó rendszerrel is rendelkeznek. A gépek katasztrófahelyzetben árvízi mentésnél, tűzoltásnál is bevethetők - tette hozzá.
 

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

2018.12.14 16:52
Budapest, 2018. december 14., péntek (MTI) - Tizenhat Airbus helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM) írták alá. Az Airbus kommunikációs ügynöksége által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint ezek a helikopterek bevethetők lesznek minden katonai helyzetben, könnyű súlyú, taktikai szállítóeszközeiként, harcászati felderítési feladatokra, valamint kutató-mentő vagy támadó szárazföldi műveletekben.
 
A minisztérium részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők írták alá a dokumentumot.
 
Az aláírás alkalmából elhangzott, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében bővül a légierő haditechnikai eszközparkja 16 új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai helikopterrel.
 
A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta.
 
Hangsúlyozták: a forgószárnyas képesség megújítása elengedhetetlenül szükséges képességnövelő tényező. A hadrendben lévő eszközök nagyjavításon estek át, de a meglévő Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét.
 
A megújuló képességgel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, a haderőfejlesztés ezen ütemének végrehajtásával "ismét egy lépést tettünk az irányba, hogy a Magyar Honvédség hadrendjébe új, a kor színvonalán álló, modern haditechnikai eszközök kerüljenek" - olvasható a HM közleményében.
 
Az Airbus kommunikációs ügynöksége péntek délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a magyar kormány által kiválasztott gépek a legmodernebb kommunikációs technikával felszereltek, így szállítási, harcászati és mentési műveletekben, továbbá a speciális egységek bevetésére egyaránt felhasználhatók.
 
Fejlett repüléstechnikai képességei, négyrotoros automatikus repülésszabályozó rendszere, kivételes hatótávolsága és szállítókapacitása, nagyméretű utastere - amely akár 28 katona szállítását is lehetővé teszi -, nagy tűzerejű levegő-föld és irányítható rakétái, elektronikus harcászati rendszere a gépet képessé teszi a legnehezebb helyzetekben való alkalmazásra. 
 
A helikopter bármilyen időjárási körülmények között, akár éjjel is bevethető éjjellátó rendszerének köszönhetően.
 
A helikopterekkel együtt az Airbus átfogó képzési és szervizcsomagot is nyújt a magyar félnek a legmagasabb szintű üzemeltetés és rendelkezésre állás érdekében - tették hozzá.
 
Mint írták, a H225M helikoptert a világ számos hadserege használja, eddig 88-at szállítottak belőle; Magyarország a kilencedik ország, amely a H225M mellett döntött. A típus a többfunkciós Super Puma család tagja, ezt a katonai változatot jelenleg Franciaország, Brazília, Mexikó, Malajzia, Indonézia és Thaiföld hadseregei használják, legutóbb pedig Kuvaitból és Szingapúrból érkezett megrendelés.
 

 

Példa nélküli fejlesztés előtt áll a honvédség

2018.12.14 06:43

Magyar Közlöny 199. szám

2018.12.14 06:39
A Magyar Közlöny 199. számában -   https://magyarkozlony.hu   
"A Kormány 1674/2018. (XII. 13.) Korm. határozata a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló, a Telepíthető sebészeti ellátó (Role-2) képesség fejlesztése érdekében kialakításra kerülő Role-2 egészségügyi ellátó létesítmény beszerzésével kapcsolatos feladatokról
A Kormány Magyarország védelmi képességének további erősítése, a  Magyar Honvédség (a  továbbiakban: MH) korszerű egészségügyi ellátó képességének fejlesztése, valamint a  Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításának elősegítése érdekében 1. felhívja a honvédelmi minisztert, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósításáról szóló 1298/2017. (VI. 2.) Korm. határozatra tekintettel az  MH részére megfelelő új Role-2 egészségügyi ellátó létesítmény beszerzését kezdje meg; Felelős: honvédelmi miniszter Határidő: azonnal 2. az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 36.  § (4b)  bekezdésében biztosított jogkörében eljárva engedélyezi a  honvédelmi miniszter részére az  MH szükségleteinek megfelelő korszerű Role-2 egészségügyi ellátó létesítmény beszerzése, valamint a  kapcsolódó logisztikai támogatási és szolgáltatási feladatok biztosítása érdekében szükséges, több költségvetési év (2020–2021) előirányzatait érintő kötelezettségvállalást a XIII. Honvédelmi Minisztérium fejezet, 6. MH Egészségügyi Központ cím előirányzatai terhére 7 680 000 000 forint értékben.
  Orbán Viktor s. k.,  miniszterelnök"
 
"A Kormány 1677/2018. (XII. 13.) Korm. határozata a járműipari tesztpálya-projekt második szakaszának megvalósításához szükséges forrásbiztosításról"

Hivatalos Értesítő 67. szám

2018.12.14 06:38
A Hivatalos Értesítő 67. számában - https://magyarkozlony.hu
"A honvédelmi miniszter 45/2018. (XII. 13.) HM utasítása  minősítői jogkör átruházásáról"
"A Honvédelmi Minisztérium személyügyi hírei 2018. október 1. – 2018. november 30. közötti időszakban
Kormányzati szolgálati jogviszony létesült
1. dr. Szabó Pál 2. Hepp Anita 3. dr. Ujlaky Eszter Mária 4. Pálóczi Éva Kata 5. Csíkos Zoltán kormánytisztviselőkkel.
Kormányzati szolgálati jogviszonya megszűnt
áthelyezéssel 1. dr. Szőri Gergely László 2. dr. Rosta Eszter 3. Süliné József Mercédesz 4. Jenei Zsófia 5. Pappné Kraisell Judit Györgyi 6. Kiss Edina 7. dr. Véghné dr. Ujj Zsuzsanna 8. Budai Bence Péter 9. Karancsy Mónika Szilvia 10. Selmeczi Márta 11. Szabó Bence 12. dr. Hajdu Gergely 13. Szabó Albert 14. Kustra Péter 15. Magyar Gusztáv 16. Szabóné Tóth Judit 17. Geresdi-Horváthné dr. Ábel Mónika 18. Fóti Zoltán 19. Karl Mihály 20. Hegedűs Anikó 21. Kékesi Aranka 22. Ács Piroska Katalin 23. Cser Orsolya Anikó 24. Agócs Endre Benedek 25. Csatlós Veronika Aranka 26. dr. Tóth Mercédesz 27. dr. Szabó Pál 28. Reichardtné Tóth Csilla 29. Hajdú-Feind Lia kormánytisztviselőknek.
A jelzett időszakban címadományozás nem történt."

Magyar Közlöny 198. szám

2018.12.13 08:29
A 198. számban -  https://magyarkozlony.hu - egy a "honvéd" szórészt is tartalmazó dokumentum található.
"A Kormány 240/2018. (XII. 12.) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2019. január havi emeléséről"
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>