Fórum 2020

Dátum: 2020.01.27

Feladó: Balogh János

Tárgy: Fake news (álhír) - Életút interjú

Az MKLE legutóbbi életút interjúja kapcsán valaki halálhírt osztott meg az életút interjú alanyáról.

Történt ugyanis, hogy megjelent a Youtubon az életút interjú (csakúgy, mint minden eddigi 13 életútinterjú.)
Egy nagytudású, feltétezem a sok lájkolás reményében, megosztotta a Facebookon a linket.

Eddig nincs is gond, hisz erre valók a közösségi oldalak. No de... vajon miből gondolta az illető azt, hogy az interjú alany meghalt, milyen indíttatásból posztolta az interjú alany halálhírét. Nyilvánvalóan a megosztás anélkül történt, hogy az illető belehallgatott volna a videóba. Ezzel együtt - ami azért elég morbid - mielőtt megosztotta volna, nyomott egy "Tetszik" gombot (a csatornán látszik, hogy "100 % 1 személynek tetszik".

A Youtubon lévő életút interjúhoz kétféleképpen lehet hozzájutni. Közvetlenül annak felületén, ha a keresésbe beírják a nevet, vagy közvetve az MKLE honlapjáról.
Mindkét esetben a videót bárki megoszthatja, elküldheti bárkinek a linkjét.

Azt szokták mondani, akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Remélem így lesz ez a mostani esetben is! Professzor úr! Hosszú boldog életet kívánok még! Mindenesetre ez a félreértésen alapuló meggondolatlan posztolás 434 látogatót vonzott, ami majdnem csúcs nézettség az életútinterjúk történetében. Bízom abban, hogy a látogatók rákkantítottak a play gombra és az első mondatokból, az első képkockákból rájöttek, hogy ez az egész miről szól és elejét vették az álhír további terjedésének.

Mindenesetre erre az álhírt gerjesztő történetre nyomok egy virtuális dislike-ot és egy virtuális post-ot azzal, hogy "nagy az Isten állatkertje..."

Balogh János

Új hozzászólás hozzáadása